miercuri, 27 februarie 2013

Comunicate in valuri ale ANCMRR: nr. 122/21.02. 2013 si nr. 123/27.02.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Nr. 122 din 21.02.2013
Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere  „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR) este persoană juridică română de drept privat, de utilitate publică, fără scop patrimonial, independentă, democratică, apolitică, non profit şi deschisă, care cuprinde cadrele militare în rezervă şi în retragere provenite din activitate în Armata României.
Asociaţia este constituită pe principiul administrativ  – teritorial cu 47 de filiale şi 55 de subfiliale înglobând peste 35 000 de membrii.
Asociaţia reprezintă şi apără drepturile şi interesele cadrelor militare în rezervă şi în retragere precum şi ale familiilor acestora, cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare şi a măsurilor luate de instituţiile statului de drept referitoare la cadrele militare în rezervă şi în retragere.
Conducerea A.N.C.M.R.R. constată că pe parcursul unor emisiuni în care a existat şi o tematică privind pensiile militare, unele personalităţi invitate nu deţin informaţii corecte, fac aprecieri eronate, comentează unele aspecte fără a avea o susţinere legală sau chiar fiind de rea credinţă.
Cu regret constatăm că printre aceştia se află şi pensionari militari care, deşi nu prea au avut de a face cu armata, lansează tot felul de idei care mai de care mai ciudate, urmărind să şocheze şi să iasă cu orice preţ în evidenţă.
Un astfel de personaj este col.(r) DOGARU MIRCEA.
Autoales preşedinte al S.C.M.D., de mult timp emite tot felul de păreri care sunt departe de problemele reale ale pensionarilor militari. Metodele folosite de el în cadrul S.C.M.D. au la bază sintagma „Dezbină şi Atacă”,  verbiajul fără bază, fără acoperire, fără noimă, racolarea unor membrii ai A.N.C.M.R.R. şi ai altor structuri asociative din cadrul Sistemului de Apărare, Siguranţă Naţională şi Ordine Publică, forme de protest impuse  membrilor S.C.M.D. departe de structura morală a rezervistului militar câştigată pe timpul executării serviciului militar activ : ieşirile în stradă; proteste „spontane” sau neautorizate; acţiuni huliganice ca :  denigrarea uniformei militare, jigniri grosolane a unor personalităţi din conducerea statului şi a armatei, ameninţarea cu darea în judecată şi trimiterea „în penal” a oricărei personalităţi care nu-i convenea, printre care şi împotriva fostului ministru al Apărării Naţionale, Domnul GABRIEL  OPREA.
Oare a uitat că dacă nu era Domnul OPREA  la conducerea M.Ap.N. „pensiile nesimţite” categorisite astfel de cuplul de neagră amintire a domnilor  BOC -ŞEITAN ar fi fost reduse cu 19 – 69% ? A uitat că dacă Domnul OPREA nu intervenea permanent, pe toate căile (comisii, guvern,  parlament, etc) toţi pensionarii militari, deşi şi-au dedicat toată viața Armatei României până la sacrificiul suprem, 24 de ore din 24 prin Jurământul Militar depus, ar fi rămas  cu pensia din ianuarie 2011, redusă cu 50%?
Chiar şi în prezent acest colonel (r), prin acţiunile întreprinse nu face altceva decât să menţină o stare de tensiune între cadrele militare în rezervă şi în retragere şi cele din S.C.M.D. şi să susţină sus şi tare ideea că „ suntem nişte asistaţi sociali” sau că „ni s-au luat gradele”,        deşi pe cuponul de pensie  scrie clar       „ Pensie Militară” cu gradul militar înscris.
Ar fi interesant  să fie întrebat cât  „ajutor social” primeşte !
Cu toate aceste menţiuni şi altele neamintite, continuă să facă turnee zilnice la posturile de televiziune, erijându-se  în „ salvatorul tuturor pensionarilor militari”.
Un alt exemplu pe care îl supunem  atenţiei prin acest comunicat se referă la prestaţia sub orice critică a fostului ministru al Apărării Naţionale – Domnul CORNELIU  DOBRIŢOIU, care, deşi apare ca fost ofiţer activ şi pensionar  militar,        prestaţia sa lipsită de profesionalism vis-a-vis de problemele existente privind pensiile militare a jignit marea masă de a rezerviştilor militari, a dovedit lipsă de respect faţă de camarazii de armă.
În scurta perioadă cât a fost în funcţia de ministru al Apărării a reuşit să inflameze situaţia pensionarilor militari care au fost şi sunt bulversaţi  de unele afirmaţii şi acţiuni ale sale, subordonând Armata ,,politicului”:
- „A reuşit” să învrăjbească  pensionarii militari între ei favorizând acţiunile S.C.M.D. şi tratând cu indiferenţă pe cei peste 35.000 de pensionari militari din A.N.C.M.R.R. precum  şi pe cei din alte structuri asociative proveniţi din M.Ap.N;
- A solicitat suspect de repede Auditarea M.Ap.N. privind modul de recalculare şi revizuire a pensiilor în loc să constituie mai întâi o comisie în cadrul M.Ap.N. care să verifice situaţia existentă : „vino tu Audit şi fă-ţi treaba că eu nu sunt în stare”! :
- De curând, ca preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Siguranţă Naţională şi Ordine Publică din Senat, a convocat la această Cameră a Parlamentului preşedinţii unor filiale ale S.C.M.D., tratând cu indiferenţă celelalte structuri asociative provenite din M.Ap.N.
Precizăm că în perioada cât Domnul DOBRIȚOIU a fost ministru al Apărării Naţionale conducerea  ANCMRR a solicitat de nenumărate ori să fie primită pentru a se prezenta şi ai aduce la cunoştinţă activităţile principale ale Asociaţiei.
NU A FOST PRIMITĂ NICIODATĂ !
Întrebat cum crede că se pot procura sumele de bani ce ar urma să se asigure pentru pensionarii militari cu veniturile diminuate, Domnul DOBRIȚOIU a declarat că „acestea să fie deduse din pensiile militare care au fost mărite în mod fraudulos”!!! Ciudat mod de a gândi!
Domnul DOBRIȚOIU susţine că „mii de dosare sunt calculate greşit”,  iar col.(r) DOGARU şi ai lui susţin că „mii de pensii sunt stabilite în mod fraudulos” .
Iată în ce  ministru al Apărării şi-au pus rezerviştii militari speranţa rezolvării problemei pensiilor şi asigurarea unui trai decent în ultima parte a vieţii !
Referitor la modul de calculare a pensiilor ne permitem să facem următoarele precizări :
Perioada de revizuire a pensiilor fiind foarte scurtă (ianuarie – iunie 2011) și un volum de muncă foarte  mare, au dus la apariția și a unor erori; dar din aceasta nu se poate trage concluzia că operațiunea ar fi fost ilegală și frauduloasă.
Pentru remedierea acestora în O.U.G. 1/2011 s-a prevăzut ca perioada de verificare şi corectare a deciziilor de pensie să fie până la 31.12.2013.
În ceea ce priveşte pensionarii cărora li s-au diminuat pensiile, precizăm că ANCMRR se asociază cu aceştia, acţionând şi pe linie juridică pentru repunerea în drepturile câştigate.
Convinşi fiind că mai sunt şi alte cazuri de intervenţii avute în mass-media, când unele cadre militare în rezervă sau în retragere au prezentat date şi informaţii eronate sau tendenţioase,  prin acest comunicat dorim să vă transmitem rugămintea ca la emisiunile radio şi t.v., presa scrisă sau cea electronică ce vor mai avea  ca tematică pensiile militare, să fie invitate personalităţi cu competenţa şi profesionalismul impuse de această tematică deosebit de delicată şi complexă.
În acest sens, vă informăm că suntem disponibili să oferim informaţii şi date pertinente, de bun simţ având la bază actele normative specifice, aşa cum am procedat de fiecare dată când ne-am adresat organelor centrale ale statului în numele celor peste 35.000 de membri ai ANCMRR
BIROUL PERMANENT CENTRAL

COMUNICAT DE PRESĂ 27.02.2013

Nr. 123 din 27.02.2013
Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (A.N.C.M.R.R.) salută declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale ministrului Apărării, Mircea Duşa, privind păstrarea nivelului actual al pensiilor militare şi respingerea speculaţiilor privind o eventuală recalculare a acestora.
În egală măsură, ANCMRR îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de cei care, din rea credinţă sau din interes vor să dezinformeze opinia publică în legătură cu rezultatele recalculării pensiilor din sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
În ciuda faptului că, potrivit datelor oficiale, peste 90% din pensiile militare au crescut, există voci care pun sub semnul întrebării aceste rezultate şi care insistă pentru revenirea la pensiile anterioare, adică la pensii mai mici pentru militari. Din nefericire, printre cei care susţin un astfel de punct de vedere se numără şi foşti purtători ai uniformei Armatei Române, cel mai vocal fiind col.(r) DOGARU MIRCEA, care dorește ca pensiile militare să scadă. Constatăm cu tristeţe că, în loc să lupte pentru camarazii săi, col.(r) Dogaru luptă împotriva pensionarilor militari, a celor care au slujit ţara o viaţă întreagă fără să facă niciun compromis, nicio înţelegere şi nicio intervenţie pentru ieşirea la pensie anticipată sau pentru alte facilităţi de care unii au profitat din plin.
De fapt, acesta a fost şi sensul recalculării pensiilor militare, aşa cum a fost impus de domnul Gabriel Oprea în perioada când a condus Ministerul Apărării Naţionale. Nu trebuie uitat că prima formă a metodologiei de calcul ar fi dus la o scădere a tuturor pensiilor din sistem cu procente cuprinse între 19 şi 69%. Prin eforturile făcute de ministrul Oprea, împreună cu un colectiv format din militari din toate structurile, împreună cu specialiști din ministerul justiției, ministerul muncii și cel al finanțelor, au crescut pensiile celor care au avut carieră completă şi care au slujit Armata din plin. Cele 10% din pensii care nu au crescut aparţin militarilor care, nu din vina lor, au ieşit la pensie mai devreme, pentru ca România să îndeplinească exigenţele admiterii în NATO. Însă şi sacrificiul acestora a fost răsplătit la momentul respectiv prin salarii compensatorii corecte.
Considerăm că situaţia actuală a pensiilor militare este una corectă faţă de militari, impunând un principiu sănătos în sistem, şi anume, la stagiu egal, pensie egală. Vechea lege crea inechităţi între cei care au ieşit la pensie în anii 80 sau 90 şi cei pensionaţi în anii 2000. Astfel, doi ofiţeri cu cariere perfect identice aveau pensii diferite, în funcţie de anul pensionarii. Noua lege elimină astfel de discrepanţe şi impune un mod corect şi unitar de stabilire a pensiilor militare.
În aceste condiţii, facem apel la toţi camarazii noştri să nu se lase dezinformaţi şi manipulaţi de către dezertorii morali ai Armatei Române, cei care de dragul pensiei lor vor să sacrifice pensiile tuturor celorlalţi. Col (r) Dogaru este cunoscut mai degrabă pentru amestecarea instituţiei pe care o conduce în tot felul de acţiuni conotate politic, ceea ce este contrar spiritului militar. Un exemplu de impostură morală este că acest colonel (r), susţine că „pensionarii militari sunt asistaţi sociali” şi că „s-au luat gradele”, deşi pe cuponul de pensie  scrie clar „ Pensie Militară” cu gradul militar înscris.
De asemenea, col (r) Dogaru este conoscut pentru maniera incorectă prin care încearcă să racoleze membri şi să dezbine celelalte asociaţii din sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Acţiunile col (r) Dogaru şi, din păcate, şi ale fostului ministru Corneliu Dobriţoiu, nu fac altceva decât să perpetueze îngrijorări nefondate şi tensiuni inutile între pensionarii militari. De altfel, nu este deloc o întâmplare că fostul ministru a întreţinut, din interes politic, o relaţie privilegată cu asociaţia condusă de col (r) Dogaru, tratând cu indiferenţă şi chiar lipsă de respect orice altă instituţie reprezentativă din sistem.
În concluzie, A.N.C.M.R.R.  face apel la instituţiile de presă să activeze potrivit codului profesional şi de conduită al jurnalistului şi să prezinte obiectiv faptele, fără a favoriza perpetuarea unor minciuni şi manipulări puse la cale de tot felul de pretinşi reprezentaţi ai pensionarilor militari. Situaţia pensiilor este una cunoscută, asumată oficial de Minister şi de Armată, iar cea mai bună sursă de informare în acest sens o reprezintă instituţiile statului, precum şi cele câteva zeci de mii de pensionari militari ale căror pensii au crescut în urma recalculării. În acest sens, vă informăm că suntem la dispoziţia tuturor instituţiilor de presă pentru a oferi informaţii şi date pertinente, având la bază actele normative specifice, precum şi situaţia concretă a pensionarilor care fac parte din Asociaţie.
Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere  „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR) este persoană juridică română de utilitate publică, fără scop patrimonial, democratică și apolitică, non profit şi deschisă, care cuprinde cadrele militare în rezervă şi în retragere din Armata României. Asociaţia este constituită pe principiul administrativ-teritorial, având 47 de filiale şi 55 de subfiliale, grupând astfel peste 35.000 de membri. Asociația reprezintă şi apără drepturile şi interesele cadrelor militare în rezervă şi în retragere precum şi ale familiilor acestora.