duminică, 18 decembrie 2011

Romania, pe primul loc in Europa ca tara in care terenul agricol e detinut de straini


Romania se afla, alaturi de Liberia, Laos, Paraguai, Sierra Leone si Indonezia, in topul tarilor in care companiile cu capital strain au ajuns sa detina cele mari suprafete de teren agricol, potrivit unui raport al GRAIN, organizatie nonguvernamentala care sustine micii fermieri, relateaza Ziarul Financiar.

La nivel mondial cele mai multe tari-tinta pentru achizitiile de teren agricol facute de companii sau cetateni straini sunt in Africa si America de Sud insa investitorii nu ocolesc nici Australia, Europa de Est sau Asia de Sud-Est.

In Africa, in 20 din cele 56 de tari ale continentului strainii detin mai mult de 1% din suprafetele agricole. In Liberia companiile cu actionariat strain controleaza 67% din terenul agricol, adica 220.000 de hectare de teren. La cateva sute de kilometri pe coasta de vest a Africii, in Siera Leone 15% din teren este inchiriat pe termen lung sau se afla in proprietatea companiilor cu actionariat strain. In total investitorii straini detin in aceasta tara 15% din total. O situatie asemanatoare este si in America de Sud, unde in tari precum Paraguay sau Uruguay strainii au ajuns sa detina un sfert din terenurile agricole.

Romania este pe primul loc intre tarile din Europa in functie de procentul de teren agricol controlat de companiile cu capital strain luate in considerare de analiza GRAIN. Pe piata locala investitorii straini detin 7% din terenul agricol, adica 700.000 de hectare de teren. In Cehia nonrezidentii au in posesie 4% din total, in timp ce in Ucraina detinerile investitorilor se ridica la 3%.

Sursa Ziarul Financiar